top of page

ÈXIT DE LA CÀTEDRA CERVERA EMILI PUJOL 2021


  • La 40a edició ha tingut lloc del 9 al 19 de juliol amb el protagonisme de la guitarra en commemoració al mestre Emili Pujol.

  • El Curs omple la major part de les places disponibles amb 115 alumnes inscrits en l’aprenentatge de 9 instruments diferents i un total de 14 professors.

  • El Festival ha viscut 7 concerts de diversos estils amb l’aforament disponible ocupat en un 85% en la major part d’actuacions.

  • La Fira de Lutiers torna a erigir-se com un referent del sector amb l’arribada de 6 expositors de guitarra.

Després de l’impàs de l’any passat provocat per la pandèmia, la Càtedra Emili Pujol ha pogut celebrar la seva 40ª edició del 9 al 19 de juliol amb un èxit absolut de públic i organitzatiu.


El Curs de Música ha comptat amb un total de 115 alumnes inscrits, el que suposa que la major part dels 14 professors, han exhaurit les places disponibles. S’han ofert lliçons de 9 instruments: violí, viola, violoncel, contrabaix, guitarra, piano, flauta, oboè i clarinet.


L’adaptació a la pandèmia per tal de garantir les més estrictes mesures sanitàries ha estat molt notable. En primer lloc, s’ha allargat els dies del Curs per esponjar l’arribada d’alumnes i no concentrar-los en les mateixes jornades a Cervera. Alhora, s’han habilitat diferents espais més grans on impartir les classes: les aules del Conservatori, l’Auditori Municipal o l’Església de Sant Joan Degollat.


Un pas més per garantir la seguretat de professors i alumnes, ha estat, per exemple, realitzar testos d’antígens als alumnes i mestres dels instruments de vent. Per complementar les classes individuals i col·lectives, el Curs també s’ha obert als streamings per tal que, els alumnes de l’Estat espanyol i de procedència internacional que acostumaven a venir any rere any a Cervera, també accedissin a les lliçons magistrals que imparteixen els seus professors. Aquestes formacions es poden trobar al canal de YouTube i al web de la Càtedra.


Segons Estefania Balcells, codirectora d’aquesta iniciativa musical, la recuperació de la Càtedra enguany “era del tot imprescindible per garantir-ne la continuïtat, sobretot després de l’aturada de l’any passat” i, a més, “tot i el gran esforç organitzatiu que ha suposat adaptar les classes a les mesures sanitàries, el Curs s’ha desenvolupat amb total normalitat i ha tornat a demostrar el seu èxit de convocatòria”.Un Festival amb 7 concerts i amb molta ocupació


El Festival Internacional de Música és un altre dels eixos vertebradors de la Càtedra i, en aquesta 40ª edició, ha tornat a demostrar la seva bona salut i el seu poder de convocatòria.


En total, s’han programat 7 concerts (un menys del previst a causa de la suspensió de la JONC per un positiu en la seva formació) de diversos estils. La major part dels concerts han prioritzat la música de cambra, on s’ha pogut escoltar els professors del Curs interpretant grans peces d’autors clàssics. Aquesta és una bona manera que els alumnes, puguin tenir un complement a les classes gaudint de l’actuació sobre l’escenari dels seus mestres.


Com és habitual, el certamen també s’ha obert a altres tipus de gèneres amb l’arribada de la reconeguda artista Judit Neddermann, que va oferir un concert amb Pau Figueres i Isaac Coll al Pati de la Universitat.


El Festival es clou aquest diumenge al vespre amb el concert titulat “Contrast” i que portarà al Paranimf de la Universitat a les excel·lents, Laia Puig, al violoncel, i Alba Ventura, al piano. En aquest recital, s’interpretaran obres de Beethoven, Mompou i Xostakóvitx. El concert de cloenda tindrà l’assistència de diverses autoritats, com ara la pròpia consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga; el delegat del Govern de la Generalitat, Bernat Solé, diversos diputats de la Diputació; així com evidentment el Paer en Cap de Cervera, Joan Santacana, i diversos regidors del consistori, entre d’altres.


Segons Jaume Cortadellas, codirector de la Càtedra, “l’ocupació dels concerts ha estat molt alta, arribant en la major part d’ells, gairebé al 85% de l’aforament disponible”. Per Cortadellas, “tant els alumnes del Curs com la resta del públic cerverí i de fora vila, té ganes durant l’estiu de gaudir de la música en una amplitud d’estils i de formats”.Una Fira de Lutiers referent al sud d’Europa


La Càtedra Emili Pujol també compta amb una Fira de Lutiers que ja és un referent al sud d’Europa. En aquesta 17a edició, la guitarra va ser la gran protagonista, commemorant a l’inspirador d’aquesta iniciativa musical: el mestre Emili Pujol.


La Fira va comptar amb l’arribada de 6 grans expositors del món de la guitarra, complementats per botigues especialitzades de música i altres agents artístics. Un certamen celebrat el passat diumenge, 11 de juliol, que va comptar amb activitats paral·leles com presentacions de llibres, actuacions musicals, tallers o visites guiades.


Per Xavier Balcells, director de la Fira, la iniciativa va tornar a despertar molt interès tenint en compte el continu degoteig de gent que es va acostar a l’Auditori cerverí per contemplar i interessar-se sobre les diverses guitarres exposades. Un certamen, a més, “que pretén dinamitzar el sector i que vol aprofitar el nombrós públic que durant aquests dies recau a Cervera atret pel Curs i el Festival”.


bottom of page